Asbest

Sloop en asbestinventarisatie

De sloopinventaris geeft een overzicht van materialen die gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen bevatten. 


Onder de gevaarlijke afvalstoffen valt asbest, om een betrouwbaar beeld te krijgen van alle asbesthoudende materialen die verwerkt zijn in een gebouw is het aangewezen een asbestonderzoek te laten uitvoeren.

Sloopinventaris


Het sloopopvolgingsplan is een hulpmiddel om selectief te slopen en selectief in te zamelen op de werf.

  • Gevaarlijke afvalstoffen kunnen voorafgaand aan de eigenlijke sloop uit het gebouw of constructie verwijderd worden.
  • Selectief ingezamelde fracties op de werf kunnen als zuivere fracties rechtstreeks afgevoerd worden voor recyclage.
  • Wanneer de werf wordt opgevolgd door de sloopbeheerorganisatie kan het puin als laagmilieurisico-profiel (LMRP) naar een breker afgevoerd worden.


Gratis offerte

Asbestinventaris


Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de woningbouw gebruikt werd. Het is opgebouwd uit kleine vezels die u met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze veroorzaken allerlei asbestgerelateerde ziektes en kanker. Die ziekten treden meestal pas 20 tot 40 jaar na de eerste blootstelling aan asbest op. 


Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken.


Hechtgebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest (vast asbest) zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal (bv. asbestcementen golfplaten, leien of buizen). Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig  wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij.


Niet-hechtgebonden asbest

Bij niet-hechtgebonden asbest (los asbest) zitten de vezels min of meer los (bv. asbesthoudende kachelkoord of plaaster-isolatie met juten doek rond isolatiebuizen). De vezels komen dus gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of gemanipuleerd wordt.
Share by: