Wat kost een EPB-verslaggever? Alles wat je moet weten als (ver)bouwer
Als je bouwt of grondig renoveert, is het inschakelen van een EPB-verslaggever geen keuze, maar een wettelijke verplichting. Toch is het voor veel bouwheren niet meteen duidelijk wat zo’n verslaggever precies doet. Hierbij hopen we klare wijn te schenken in de samenstelling van het takenpakket.
EPB: meer dan twee verslagen
Wettelijk gezien moet een EPB-verslaggever twee keer in actie komen. Eén keer voor de start van de werken, en één keer nadat alles klaar is.” Maar in de praktijk komt er vaak veel meer bij kijken.
Bouwheren hebben nood aan begeleiding: advies tijdens de werken, en ondersteuning bij het aanvragen van premies achteraf. Dat hoort niet tot het verplichte takenpakket, maar het is wel ontzettend waardevol. Daarvoor betaal je misschien iets extra, maar dat verdien je meestal snel terug dankzij optimalisaties en begeleiding bij premies.
Extra diensten = minder gedoe (en kosten)
Steeds meer EPB-verslaggevers bieden bijkomende diensten aan zoals ventilatieverslaggeving en luchtdichtheidsmetingen (blowerdoortests). Als je al die zaken door dezelfde persoon laat doen, vermijd je dubbele kosten. Externe partijen rekenen vaak extra aan om info op te vragen bij de EPB-verslaggever. Dat kun je dus vermijden.
Nieuwbouw, renovatie of ingrijpend energetische renovatie?
Een belangrijke factor die de kostprijs van een EPB-verslaggever bepaalt, is het type project: gaat het om een eenvoudige renovatie, een volledige nieuwbouw of een zogenaamde ingrijpend energetische renovatie?
Bij een klassieke renovatie gaat het vaak om beperkte werken waarbij het energieverbruik slechts gedeeltelijk wordt aangepakt – denk aan het uitbreiden van een bestaande woning, het vervangen van ramen of het isoleren van het dak. Zo’n project is meestal op één dag afgewerkt. De eisen zijn minder complex, en dat vertaalt zich in een lagere kost.
Een nieuwbouwwoning ligt een stuk gevoeliger. Daar komen veel strengere EPB-eisen bij kijken. Er is meer rekenwerk, meer coördinatie en dus ook meer tijd nodig. Zo’n project neemt makkelijk twee dagen werk in beslag.
Tussen deze twee ligt de ingrijpend energetische renovatie, een renovatievorm waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt aangepakt én het volledige verwarmingssysteem wordt vervangen. Dit type renovatie wordt energetisch vrijwel gelijkgesteld aan een nieuwbouw, en dat merk je ook in de EPB-procedure. De vereisten zijn even streng, dus ook hier spreken we over een gemiddeld prijskaartje vergelijkbaar met nieuwbouw.
Architect = duurder?
Sommige architecten bieden ook EPB-verslaggeving aan. Handig, maar vaak ook prijziger. Uit een eerdere enquête bleek dat architecten gemiddeld 10 tot 20% meer aanrekenen dan een externe EPB-verslaggever. Het loont dus om prijzen te vergelijken.
Samengevat
De prijs voor een EPB-verslaggever hangt af van:
- Nieuwbouw of (ingrijpend energetische) renovatie
- Extra diensten zoals ventilatie- of luchtdichtheidsmeting
- Of je kiest voor een externe verslaggever of je architect
Wil je niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook het maximum halen uit je energetische inspanningen én je premies? Dan is een goede, betrokken EPB-verslaggever goud waard. Of beter gezegd: geld waard dat je snel terugverdient.
Wil je hulp bij het vinden van een geschikte EPB-verslaggever of een offerte op maat? Neem gerust contact met ons op – wij helpen je graag verder!

