Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?
Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?
Onlangs hebben we een Energieprestatiecertificaat (EPC) opgemaakt voor een woning in Meerhout. Dit EPC had een gunstig resultaat, maar er zijn veel woningen die nog verbeterd kunnen worden om een hogere energieprestatie te behalen.
Hieronder bespreken we enkele maatregelen die je kunt nemen om de EPC-score van je woning te verbeteren en tegelijkertijd energie te besparen.
1. Het isoleren van de woning
Door het uitvoeren van isolatiewerken kan je de woning niet enkel beschermen tegen warmteverlies, maar druk je dus ook het energiefactuur ernstig naar beneden. Vergeet ook niet dat bij een goed geïsoleerde woning, het mogelijk is om met een beperktere en meer efficiënte verwarmingsinstallatie je comforttemperatuur te behalen.
- Het isoleren van je schrijnwerk of beglazing
- Het na-isoleren van je dak
- Het na-isoleren van een spouwmuur
Dit zijn maatregelen die vaak genomen kunnen worden zonder al te veel breekwerken. Het schrijnwerk kan in dezelfde afmetingen besteld worden en bij een oude dakconstructie is er vaak nog ruimte tussen de kepers en gordingen.
Is het niet mogelijk om de dakconstructie bijkomend te isoleren? Overweeg dan eventueel om de zoldervloer aan te pakken. Hierdoor zullen de onderste verdiepingen alsnog beschermd zijn tegen warmteverlies.
Mocht er een spouwmuur aanwezig zijn, kan deze ook steeds worden na-geïsoleerd. Hierbij wordt er via kleine boringen isolatiemateriaal in de beschikbare ruimte ingeblazen. Let op: hiervoor is wel een minimale breedte vereist van de spouw. Raadpleeg een specialist bij twijfel.
- Het isoleren van de wanden (binnen- of buitenkant)
- Het isoleren van de vloeren
Dit zijn al iets ingrijpendere maatregelen. Mochten er grotere renovatiewerken gepland staan is het steeds raadzaam om dit moment te gebruiken voor het plaatsen van vloer- of muurisolatie.
2. Verwarmingsinstallatie vervangen
Is je verwarmingsinstallatie gedateerd? Het plaatsen van een nieuwe condenserende gasketel of een warmtepomp loont zeker de moeite! Op deze manier kan je de woning meer efficiënt verwarmen en voorzien van sanitair warm water.
- Condenserende gasketel: Indien je een gedateerd model vervangt door een moderne condenserende gasketel, verbeterd je EPC met gemiddeld 22%!
- (Hybride)warmtepomp: Het installeren van een warmtepomp is zeer gunstig voor een goede EPC score omwille van de verwarming op lage temperatuur (30-35°). De woning dient echter eerst voldoende geïsoleerd te zijn waardoor deze door een warmtepomp bediend kan worden. Is dit nog niet het geval? Dan is een hybridewarmtepomp eventueel een goede tussenstap. Op de momenten dat het nodig is, kan de verwarmingsinstallatie nog terugvallen op gas.
3. Het plaatsen van zonnepanelen
Het plaatsen van fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) zal vrijwel meteen de grootste impact hebben op zowel je EPC als elektriciteitsrekening. Het biedt je de mogelijkheid om te genieten van groene stroom die het zonlicht voor je opwekt. Het benodigde aantal zonnepanelen varieert van woning tot woning en is afhankelijk van volgende factoren: oppervlakte van de woning, grootte van je huishouden en het stroomverbruik. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp, dan zal je iets meer zonnepanelen nodig hebben of panelen met een hoger individueel piekvermogen.
Het plaatsen van zonnepanelen vereist natuurlijk een grote investering die zichzelf op lange termijn terugverdient. Raadpleeg hiervoor zeker de mogelijkheid tot het bekomen van een (gunstigere) groene lening bij je bank.
Heb je een EPC nodig voor verkoop of verhuur van een woning? Dan is vaak ook een asbestattest verplicht.
Check onze EPC-asbestcombinatie voor gunstige tarieven, vraag een offerte op maat aan via: info@bouwerij.be

